Op dit moment heeft het weer geen impact op onze waterkwaliteit en -levering.
Hoe maakt water-link drinkwater?
Wij produceren water op basis van oppervlaktewater van het Albertkanaal, wat op zijn beurt door de Maas wordt gevoed. Aan industrie leveren we ook via andere technieken zoals hergebruik en ontzouting.
Wat doet droogte met de waterkwaliteit?
Het waterpeil in de Maas en het Albertkanaal is voldoende hoog voor onze productie. Samen met de Vlaamse Waterweg volgen we in wekelijks overleg de toestand van het Albertkanaal nauw op.
Waterverbruik: wat betekenen codes groen, geel, oranje en rood?
Tijdens droge maanden kan water schaars worden in Vlaanderen. Om de toestand te duiden, hanteert de Vlaamse droogtecommissie vier kleuren:
- Code groen: normale toestand. Er zijn geen problemen.
- Code geel: verhoogde waakzaamheid. Er wordt opgeroepen om spaarzamer met water om te gaan. Als de situatie zo blijft, kan het zijn dat er een drinkwatertekort ontstaat bij hetzelfde verbruik.
- Code oranje: pré-alarm. Er geldt een verbod op het gebruik van leidingwater om de auto te wassen, de tuin te sproeien, de voetpaden af te spuiten of zwembaden te vullen. Overtreders kunnen gestraft worden.
- Code rood: alarm. Er is een reële kans op drinkwatertekort. Er is een absoluut verbod op het verspillen van leidingwater. Overtreders kunnen gestraft worden. De straffen variëren van geldboetes tot gevangenisstraffen.
Bron: de website van de VRT
Kan ons drinkwater ‘op’ geraken?
Op dit moment heeft de droogte nog geen gevolgen voor ons drinkwater.
Naast het oppervlaktewater van het Albertkanaal beschikken we onder meer over 7 miljoen m³ reservewater in 3 spaarbekkens. Daarmee kunnen we weken overbruggen.
Pidpa, dat water produceert op basis van grondwater, en water-link kunnen elkaar ondersteunen.
Met de kanaalbeheerder bekijken we de situatie dag op dag. Er liggen heel wat maatregelen klaar om bij aanhoudende droogte de drinkwaterlevering altijd veilig te stellen.
Er zijn ook afspraken binnen Vlaanderen die duidelijk voorrang geven aan drinkwaterproductie tegenover de andere activiteiten op het Albertkanaal.
Dat maakt dat de kans érg klein is dat we geen drinkwater meer kunnen leveren.
Kan ik zelf water besparen?
Sowieso is het het hele jaar door goed om zuinig met je water om te springen. Je vindt tal van waterspaartips en -weetjes op onze site, en op Kraanwater.be. Ondertussen blijkt uit onderzoek dat we in Vlaanderen al een pak spaarzamer met ons water omgaan.
Hoe duurzaam maakt water-link water?
Wij zijn ons heel bewust van het belang van duurzaamheid. Zeker water leveren betekent duurzamer werken, en duurzamer maakt zekerder.
Op ons Duurzaamheidsblog lees je meer over hoe we werken. In ons MVO-rapport (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) gaan we dieper in op onze duurzaamheidstrategie, met acties en cijfers.