Wat is een gemiddeld waterverbruik en hoe kan ik mijn verbruik verlagen?

Gemiddeld waterverbruik

Het gemiddeld huishoudelijk waterverbruik bedraagt per Vlaming 40 m³ (40.000 liter) per jaar. Ofwel: een zwembad van ongeveer 6,75 lang, 4 meter breed en 1,5 meter diep. Opvallend: een kind verbruikt net zoveel als een volwassene.
Bekijk de verdeling van dat waterverbruik over verschillende activiteiten zoals drinken, afwassen, schoonmaken, …
Verbruikt u veel meer dan dat gemiddelde? Dan hebt u waarschijnlijk een lek .
Wilt u het béter doen dan het gemiddelde? Uw toilet, bad en douche zorgen voor bijna 70 procent van uw totale waterverbruik. Door daarop te besparen, bereikt u dus het snelste resultaat.
Lees onze brochure met besparingstips

Besparingstips: toilet

Een zuinig toilet verbruikt tot de helft minder water. Kies voor een model met twee knoppen: een grote om te spoelen met 6 liter en een kleine om te spoelen met 3 liter.
Nog niet klaar voor de aankoop van een nieuw toilet? Leg dan gevulde waterflesjes in uw spoelbak. Zo vermindert u het watervolume én uw verbruik.

Besparingstips: douche en bad

Neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Want een vol bad bevat ongeveer 120 liter water. Terwijl u met een gemiddelde douchebeurt, met een standaarddouchekop, maar 60 liter verbruikt.
Nog beter doen? Kies voor een spaardouchekop. Die vormt druppeltjes van water gemengd met lucht. En verbruikt zo maar 6 liter water per minuut – de helft van een standaarddouchekop.
Besparingstips: was- en vaatwasmachine
Ook hier loont het de moeite om te kiezen voor nieuwe en zuinige toestellen:

  • De nieuwste wasmachines verbruiken 35 tot 50 liter water per wasbeurt. Terwijl dat bij de oude soms nog 100 liter is.
  • De nieuwe generatie vaatwassers verbruikt nog maar 12 tot 16 liter per afwasbeurt – tegenover tot 50 liter voor een ouder toestel.

Besparingstips: kranen

Bevestig een bruismondstuk of spaarperlator (volumestroombegrenzer) aan uw kraan. Net zoals bij een spaardouchekop, bespaart u meer dan 50 procent.