Skip to content

Wat is een gemiddeld waterverbruik en hoe kan ik mijn verbruik verlagen?

Gemiddeld waterverbruik

Het gemiddeld huishoudelijk waterverbruik bedraagt per Vlaming 40 m³ (40.000 liter) per jaar. Ofwel: een zwembad van ongeveer 6,75 lang, 4 meter breed en 1,5 meter diep. Opvallend: een kind verbruikt net zoveel als een volwassene.
Bekijk de verdeling van dat waterverbruik over verschillende activiteiten zoals drinken, afwassen, schoonmaken, …
Verbruik jij veel meer dan dat gemiddelde? Dan heb je misschien een lek .
Will je het béter doen dan het gemiddelde? Je toilet, bad en douche zorgen voor bijna 70 procent van je totale waterverbruik. Door daarop te besparen, bereik je dus het snelste resultaat.
Lees onze brochure met besparingstips

Besparingstips: toilet
Een zuinig toilet verbruikt tot de helft minder water. Kies voor een model met twee knoppen: een grote om te spoelen met 6 liter en een kleine om te spoelen met 3 liter.
Nog niet klaar voor de aankoop van een nieuw toilet? Leg dan gevulde waterflesjes in je spoelbak. Zo verminder je het watervolume én je verbruik.

Besparingstips: douche en bad
Neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Want een vol bad bevat ongeveer 120 liter water. Terwijl je met een gemiddelde douchebeurt, met een standaarddouchekop, maar 60 liter verbruikt.
Nog beter doen? Kies voor een spaardouchekop. Die vormt druppeltjes van water gemengd met lucht. En verbruikt zo maar 6 liter water per minuut – de helft van een standaarddouchekop.

Besparingstips: was- en vaatwasmachine
Ook hier loont het de moeite om te kiezen voor nieuwe en zuinige toestellen:

  • De nieuwste wasmachines verbruiken 35 tot 50 liter water per wasbeurt. Terwijl dat bij de oude soms nog 100 liter is.
  • De nieuwe generatie vaatwassers verbruikt nog maar 12 tot 16 liter per afwasbeurt – tegenover tot 50 liter voor een ouder toestel.

Besparingstips: kranen
Bevestig een bruismondstuk of spaarperlator (volumestroombegrenzer) aan je kraan. Net zoals bij een spaardouchekop, bespaar je meer dan 50 procent.