Induss IV – Proviron

Induss IV - Proviron

Totaaloplossing voor Proviron

Bijzonder betrouwbare installatie en water at all times.

Proviron ontwerpt, produceert en verkoopt chemicaliën aan nichemarkten. Het chemiebedrijf telt 22 productie-eenheden, verdeeld over drie productievestigingen in Hemiksem en Oostende (België) en in Friendly (VS). Met zijn 300 medewerkers produceert Proviron grondstoffen voor een breed scala van toepassingen en sectoren. Duurzame componenten voor onder meer kunststoffen, water gebaseerde verf en lijm, veevoeder en functionele vloeistoffen, zoals remvloeistof of ijsbestrijdingsmiddelen om landingsbanen ijsvrij te maken.

De uitdaging

In 2011 stond Proviron voor een ingrijpende investering. De bestaande installatie voor het zuiveren van proceswater, dat gebruikt wordt voor de productie van diverse chemische producten, was dringend aan vernieuwing toe. Tegelijk verkoos het bedrijf om prioriteit te geven aan hun kernactiviteiten. Ze waren dus op zoek naar een partner die de hele waterproblematiek van hen kon overnemen.

De oplossing

De directie bij Proviron besloot het hele project uit te besteden en daarvoor een beroep te doen op Water-link. Water-link zorgde niet alleen voor het ontwerp en de bouw van de installatie, maar nam ook de hele financiering voor zijn rekening. Deze case study is een mooi voorbeeld van de typische DBFO-aanpak (Design, Build, Finance, Operate) van Water-link, waar al zoveel klanten mee geholpen zijn.

Vandaag staat er op de site van Proviron een volledig van op afstand gecontroleerde waterbehandelingsinstallatie, die per uur 40 m3 van het zuiverste water levert, deels voor de productie van chemicaliën, deels als ketelvoedingswater. De technologie keuze viel op een omgekeerde osmose, met een bijkomende EDI nabehandeling. Het afgewerkte product wordt dan opgeslagen in een 2.000 m3 grote buffertank. Dit om schommelingen en pieken te kunnen opvangen.

Bij Proviron wordt full continu gewerkt, wat inhoudt dat de installatie voldoende redundant moet zijn en extreem betrouwbaar. Het kwam er voor de waterlevering op aan 100 procent op veilig te spelen en shutdowns uit te sluiten. Er werd daarom geopteerd om niet één maar drie productielijnen te installeren, die elk 25 m3 water per uur leveren. Als er één zou uitvallen, kan nog steeds het gevraagde debiet geleverd worden. Ook op het vlak van technologie werd in de engineeringfase gekozen voor onafhankelijke partners. De hele installatie omvat 500 verschillende componenten die vanop afstand gemonitord kunnen worden in een centraal gelegen controlekamer.

Daag ons uit

Wil je meer weten?