
Eastman deelt semi-mobiele water-en stoominstallatie Induss III
Omliggende bedrijven hebben ook baat bij het outsourcen van deminwater en stoomvoorzieningen.
De uitdaging
Toenemende volumes, een kleinere ecologische voetafdruk maar geen ruimte.
Door zijn eigen commercieel succes wil Eastman, een toonaangevende specialty chemicals producent die hoogwaardige materialen maakt, zijn productiefaciliteiten in Gent uitbreiden.
Om de vereiste productiecapaciteit te kunnen halen, zal Eastman elke vierkante meter van zijn site nodig hebben voor zijn kernactiviteiten: de productie van PVB-film voor gelamineerd glas. Maar dat betekent ook dat deze productieverhoging Eastman met een tweede uitdaging confronteert: een bijkomende vraag naar deminwater en stoom. Komt daarbij dat Eastman’s engagement om maatschappelijk én ecologisch verantwoord te ondernemen het bedrijf verplicht om een milieuvriendelijke site te creëren. Het bedrijf moet dus zijn ecologische voetafdruk beperken.
De combinatie van deze drie uitdagingen hebben geleid tot een gedetailleerd onderzoek naar Eastman’s waterbeheer. Omdat Eastman van plan is om zich toe te spitsen op zijn kernactiviteiten, heeft het bedrijf Water-link aangesteld om het waterbeheer en -verbruik in kaart te brengen en een betrouwbare oplossing op punt te stellen.
De oplossing
Volledige outsourcing, gebaseerd op volledige betrouwbaarheid Na een gedetailleerde wateraudit samen met Eastman, stelde water-link vast dat het water- en stoomverbruik bij Eastman ingrijpende aanpassingen vereiste. Toch lag de oplossing al binnen handbereik. Door off-site energie-efficiënte productie-installaties te bouwen, waren er onmiddellijke voordelen op het vlak van kostenbesparing en het milieu.
Water-link bouwde twee installaties en zette ze op een nabijgelegen site. In de praktijk betekende dit het ombouwen van twee containers om er twee volledig operationele, semi-mobiele stoom- en waterbehandelingsinstallaties van te maken, die volledig onafhankelijk van Eastman zullen werken. De nieuwe combinatie werd water-link III gedoopt.
Water-link neemt de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het hele project op zich, zoals dat gebruikelijk is voor een volledig outsourcingproject. Concreet omvat dit de zorg voor controlebeheer, licenties, de selectie van leveranciers, de contracten en de bouw en exploitatie van Induss III, met inbegrip van transportpijpleidingen tussen de verschillende sites. In ruil daarvoor betaalt Eastman per m3 aangevoerd water en per ton geleverde stoom. De kosten voor nutsvoorzieningen worden meteen gekoppeld aan de productiecijfers en nauwlettend opgevolgd, begroot en toegekend.
Water-link vond de optimale locatie voor zijn waterinstallatie en heeft de nodige contracten opgesteld. Water-link heeft ook alle aspecten van het onderhandelingsproces geregeld, alsook de administratieve afhandeling van alle wettelijke vereisten, met aandacht voor maximale transparantie naar alle betrokkenen.
Het mooie aan dit project is dat om het even welk bedrijf in de directe omgeving eveneens voordeel zal kunnen halen uit Induss III. Plaatselijke bedrijven genieten van het schaalvoordeel en van de uitzonderlijke gegarandeerde watervoorziening. Afvalverwerkingsbedrijf Ivago heeft hier op ingepikt.