Skip to content

Induss VI - Rütgers

industrie technieker

Voldoende en kwalitatief water vanaf start

Bedrijfsexpansie vereist grotere hoeveelheid industrieel water.

Rütgers, aan de Vredekaai in Zelzate, is een teerverwerkend bedrijf dat onder meer ftaalzuuranhydride produceert. Ftaalzuuranhydride wordt gewonnen uit naftaleen, dat op zijn beurt van steenkoolteer gemaakt wordt. Ftaalzuuranhydride wordt onder meer gebruikt bij de productie van kunststoffen, polyester en autolakken.

In 2014 besloot het bedrijf om de productie van ftaalzuuranhydride met de helft te verhogen. Concreet betekent dit dat er in de fabriek 14.000 ton extra ftaalzuuranhydride zou geproduceerd worden.

Bij Rütgers had elke afdeling al een eigen watersysteem, maar met de forse expansie moest de bestaande deminwaterinstallatie eveneens uitgebreid worden om aan de verhoogde productievereisten te kunnen voldoen.

Rütgers had echter slechte ervaringen met het zelf managen van een deminlijn. Er doken altijd weer problemen op, er waren onverwachte stilstanden, etc. Niet onlogisch, gezien dit niet hun corebusiness is. Het was dan ook de logica zelve om bij water-link aan te kloppen. Wij zijn immers gespecialiseerd in dat soort installaties.

De oplossing

De oplossing die we Rütgers voorstelden, was het opstarten van een DBFO-project, waarbij wij het volledige traject op ons zouden nemen, vanaf ontwerpfase en de constructie, tot de financiering en de exploitatie van de installatie. Deze aanpak liet ons toe om het project sneller en efficiënter op te leveren.

Concreet investeerden we on-site in een installatie in containervorm, waarmee we de watertoevoer voor de uitbreiding van de ftaalzuuranhydride-productie garanderen en voor extra kwaliteit zorgen. Het project was op korte termijn operationeel en de waterhuishouding wordt professioneel opgevolgd. En dat tegen lagere operationele kosten. Tenslotte hangt de continuïteit en het toekomstige succes van om het even welke onderneming af van de beschikbaarheid, de kosten en de kwaliteit van water.