Keuring

Bij nieuwbouw of volledige renovatie bent u verplicht om uw drinkwater- en rioolaansluiting te laten keuren. Pas als dat gebeurd is, kunt u ze in gebruik nemen.

Voor waterbevoorrading moet u bovendien voldoen aan de voorwaarden voor de opening van de watertoevoer.

Keuring water en riolering aanvragen

Doe uw aanvraag pas nadat u hebt gelezen wat u moet doen vóór de keuring.

 

Tijdens uw aanvraag beantwoordt u een aantal vragen. Tip: doe uw aanvraag online, dan krijgt u een handig overzicht van alle vragen en antwoorden.

Hebben we uw aanvraag ontvangen? Dan contacteren we u zo snel mogelijk voor een afspraak. Gemiddeld hebben we zo’n tien werkdagen nodig om een keuring in te plannen. Doe uw aanvraag dus zeker op tijd.

Heb je vragen? Bel onze keuringsdienst 03 244 05 51

 

Veelgestelde vragen

Mijn onafgewerkte binneninstallatie kan nog niet worden gekeurd. Kan ik toch al water afnemen?

Ja, als u een gekeurde mini-binneninstallatie laat plaatsen.

U krijgt dan water via een kraan naast de watermeter. Sluit daarop een dunne darm aan – zoals een tuinslang. U mag wel enkel via deze kraan water afnemen en geen vaste verbindingen maken.

U gebruikt zo’n mini-binneninstallatie maximum twee jaar. Is uw vaste binneninstallatie daarna nog altijd niet gekeurd? Dan sluiten we de watertoevoer af.
 

Aanvraag
Standaard voorzien we één mini-binneninstallatie per watermeter. Wilt u een extra mini-binneninstallatie? Check dan de prijs en doe een aanvraag via 078 35 35 09.

Voorbeeld van een mini-binneninstallatie

De drinkwaterleiding is hier nog niet gekoppeld aan de binneninstallatie. U neemt water af via het kraantje links van de watermeter.

Er ontbreekt nog maar één kraan, is er al een keuring mogelijk?

Ja. We kunnen een voorlopige keuring uitvoeren, zodat u al van stromend water geniet.

Na die voorlopige keuring krijgt u een tijdelijk keuringsverslag. Plaats daarna de ontbrekende kraan en vraag zo snel mogelijk een nieuwe keuring aan.

Waarom hangt er een geel slot aan mijn stopkraan?

Dat betekent dat uw binneninstallatie nog niet is gekeurd. Bij nieuwbouw of volledige renovatie van de binneninstallatie is dat verplicht. Zodra die keuring is gebeurd, halen we het slot weg en openen we de watertoevoer.

Lees meer over keuringen

Watermeter met gele kap
 
De rechtse aansluiting wacht nog op een keuring.

Aansluitende vraag

U zit met een specifieke vraag?