Lekken

Is jouw afrekening verdacht hoog? Controleer dan zeker of er geen lekken zijn in jouw binneninstallatie. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor lekken die zich voordoen na de meter.

Een kapotte kraan of defect toilet zorgt al gauw voor een verspilling van duizenden liters water en honderden euro’s per jaar.

Jouw digitale meter geeft jou een waarschuwing

Jouw digitale watermeter geeft een melding als er mogelijk iets mis is met jouw binneninstallatie.

- Er kan zich een melding voordoen van continu verbruik. Op jouw meter verschijnt het woord "LEAK". Dit wijst erop dat er gedurende 24 uur continu water heeft gestroomd door de watermeter. 

- Er kan zich een melding voordoen van abnormaal hoog verbruik. Op jouw meter verschijnt het woord "BURST". Dit wijst erop dat er gedurende een periode heel veel water door de watermeter heeft gestroomd. 

Kijk geregeld na of je meldingen ziet verschijnen op jouw meter. 

Je kan de meldingen van jouw digitale watermeter ook raadplegen via ons online klantenloket, "mijn water-link". 

Ga naar mijn water-link  en klik door naar Mijn Verbruik – Verbruik raadplegen.  Door op jouw maandelijks verbruik opvolgen te klikken, kom je op het portaal van de digitale meter terecht en kan je eventuele meldingen verder raadplegen.

Doe de lektest

1. Stop alle gekende gebruiken (wasmachine, vaatwas, open kranen,...)


2. Noteer alle cijfers van de watermeter


3. Gebruik een periode geen water, bijvoorbeeld 's nachts. 


4. Noteer de meterstand terug.  Is deze verschillend van de eerder genoteerde meterstand? Dan heeft u waarschijnlijk een lek. 


5. Contacteer een loodgieter

Tips om een lek op te sporen

* Controleer de kraan en de doucheslang op waterverlies. Als er een afsluitrubbertje is, controleer dan of dat nog in goede staat is. Een druppelende kraan kost je al gauw 100 liter water per dag. Dit zijn ongeveer 10 volle emmers drinkwater. 


* Ga na of je toilet een raar geluid maakt. Soms blijft de vlotter af en toe hangen.  Zijn er kalkstrepen? Leg een stukje toiletpapier net onder de rand van het toilet. Wordt dit vochtig, dan heb je waarschijnlijk een lek.

Een slecht werkend toilet kan je tot 25 liter per uur kosten. Draai telkens de toiletkraan dicht als het waterreservoir na het doortrekken weer gevuld is. Zo vermijdt u waterverlies tot het lek is hersteld.


* Controleer bij de boiler of het overdrukventiel goed afsluit.

Lek verhelpen

Een blijvend lek zal na een tijdje altijd groter worden en meer problemen veroorzaken zoals verzakkingen of verdere schade.

Het is dus altijd belangrijk om het lek te verhelpen. Een lek is niet altijd zichtbaar en niet altijd constant.

Schakel daarom een loodgieter of gespecialiseerde firma in die het lek voor u kan opsporen.

Controleer zeker ook of uw brandverzekering bijspringt voor zulke lekopsporingskosten. 

Minnelijke schikking bij een verborgen lek

Bij een zichtbaar lek gelden dezelfde tarieven als bij normaal verbruik. 

Enkel bij een verborgen lek kan u in aanmerking komen voor een tussenkomst of minnelijke schikking op uw afwijkend waterverbruik. 

De belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van een dergeljke minnelijke schikking (volgens artikel 19 Algemeen Waterverkoop Reglement): 

  • Een klant kan uiterlijk tot 6 maanden na de factuurdatum van de verbruiksfactuur of eindfactuur een verzoek tot minnelijke schikking indienen. 
  • Het abnormaal hoge verbruik, herrekend op jaarbasis, moet het gemiddelde jaarverbruik met minstens 50% overschrijden of minimaal 100 m³ bedragen. Als er geen historische verbruiksgegevens bestaan, wordt het gemiddelde jaarverbruik bepaald via een opname van de meterstand. Dit gebeurt drie maanden na de herstelling van de oorzaak van het abnormaal hoge verbruik.
  • De oorzaak én de herstelling van het verborgen lek moet worden bewezen aan de hand van een herstellingsfactuur én foto's. 
  • De klant heeft gehandeld als een goede huisvader.

Stuur voor meer info en alle voorwaarden een mailtje naar index@water-link.be.

Download hier de brochure "Een lek kost geld".