Skip to content

Bespaar drinkwater, gebruik regenwater

dakgoot

Regenwater is letterlijk een geschenk uit de hemel. Als je er duurzaam mee omspringt, kan je een pak water én geld besparen.
En ook ons milieu heeft er baat bij. De laatste jaren wint regenwater dan ook snel aan populariteit.

  • Wat maakt regenwaterrecuperatie zo populair?
  • En hoe begin je eraan?

Er zijn snelle en meer systematische manier om aan regenwaterrecuperatie te doen. Maar één ding is zeker: elke inspanning loont.

Regenwaterrecuperatie uitgeklaard

Regenwaterrecuperatie houdt in dat je hemelwater opvangt, om het later te hergebruiken.

Bijvoorbeeld om:

  • Je planten water te geven
  • De auto te wassen
  • De vloer te dweilen
  • Het toilet door te spoelen
  • Je wasmachine te laten draaien
  • ...

Regenwater hergebruiken brengt verschillende voordelen met zich mee. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wie regenwater hergebruikt, zal heel wat drinkwater uitsparen. Maar hoe begin je eraan?

Snel en eenvoudig regenwater recupereren

Een regenton

Wil je snel en eenvoudig regenwater recupereren? Dan kies je best voor een regenton: niet moeilijk om te installeren en vanaf de eerste regenbui resultaat. Door je auto te wassen, de vloer te dweilen en je tuin te besproeien met water uit je regenton, bespaar je al snel honderden liters drinkwater per jaar.

Wist je trouwens dat planten regenwater boven kraanwater verkiezen? Dat komt omdat het minder kalk en meer mineralen bevat. Ook je ramen wassen gaat een pak vlotter met regenwater, want minder kalk betekent minder kans op strepen.

Bovendien zijn regentonnen lang niet meer zo lomp en lelijk als vroeger. Tegenwoordig bestaan ze in alle vormen, maten, materialen én prijsklassen. Je vindt dus vast en zeker een exemplaar dat in jouw tuin of op jouw terras past.

Een waterzak voor tuinbesproeiing 

Toch niet zo’n fan van een zichtbare regenton? Dan is een waterzak misschien wel iets voor jou. Waterzakken bestaan in alle vormen en maten en zijn makkelijk te installeren. Je plaatst ze onder je terras of vlonder, waardoor je regenwater onzichtbaar kan opslaan. Vervolgens tap je het water af als je het nodig hebt. Tuinbesproeiing kan je er zelfs rechtstreeks op aansluiten.

Regenwaterrecuperatie voor gevorderden

regenwaterreservoirWaterinstallaties met een ondergronds waterreservoir

Wil je ook voor je toilet of wasmachine regenwater gebruiken? Dan moet je een speciale waterinstallatie voorzien. Een grotere investering, maar wel eentje die zichzelf terugbetaalt.

Het principe is eenvoudig: het regenwater wordt opgevangen in een ondergronds waterreservoir. Wanneer je het nodig hebt, wordt het water naar het juiste aftappunt gepompt. Dat gebeurt via aparte leidingen, want regenwater is niet zo zuiver als kraanwater. Waterinstallaties zijn op alle weersomstandigheden voorzien. In drogere periodes kan je het reservoir makkelijk bijvullen, al bestaan er ook installaties die indien nodig automatisch overschakelen op leidingwater. Daarnaast beschikt elke installatie over een overloopsysteem. In nattere periodes zal het reservoir dus niet zomaar overstromen.

Een waterinstallatie met een waterzak

Kijk je op tegen de grondwerken die de plaatsing van een waterreservoir met zich meebrengt? Dan kies je best voor een waterinstallatie met een waterzak.

Een waterzak kan je op maat laten maken en binnenshuis installeren, bijvoorbeeld in een kruipruimte, op zolder of in de kelder. Het prijskaartje is een pak voordeliger: je spaart graafwerken uit en er zijn nauwelijks onderhoudskosten aan verbonden.

Verder werkt een waterinstallatie met een waterzak net hetzelfde als een installatie met een reservoir. Ook hier wordt het regenwater via aparte leidingen naar het juiste aftappunt gepompt en gefilterd. Bovendien zijn ook installaties met een waterzak op alle weersomstandigheden voorzien.

Kies je ervoor om een waterinstallatie te laten plaatsen? Vergeet dan niet na te kijken of je gemeente hier subsidies voor geeft.

Twijfel je nog welk systeem het beste bij jou past? Vraag dan zeker raad aan je loodgieter.

Wat denk je: spring jij voortaan ook slimmer om met regenwater?

En zag je onze andere tips om water te besparen al?