Droogte: code geel voor water-link

Het warme weer van de afgelopen dagen zorgt voor heerlijk zomerse taferelen. Maar de keerzijde van de medaille is droogte.

Door de droogte piekt het waterverbruik in Vlaanderen. Gemiddeld wordt er nu ongeveer 40 % meer leidingwater verbruikt dan normaal, in sommige regio’s loopt dit op tot 50 % meerverbruik.  Voor water-link is de stijging 20%.

 

Wat kan je doen?

AquaFlanders, de koepelorganisatie van Vlaamse waterbedrijven roept iedereen op verstandig om te gaan met water, zowel met leidingwater als met regenwater.

Tevens vaardigde de provincie Gouverneur van Antwerpen vanaf 24 juli 2018 waterbesparende maatregelen uit.

Laat het besproeien van de tuin achterwege, was geen auto’s, vul geen zwembaden en beperk je douchetijd.
Meer tips inzake het verstandig omgaan met water vindt je hier (tips Aquaflanders) en hier (tips Vlaamse Milieumaatschappij).

 

Dreigt er een tekort of is er een tekort in mijn regio?

De ernst van de situatie wordt duidelijk gemaakt met een kleurcode op de overzichtskaart van VMM:

  • Code groen. Geen problemen.
  • Code geel. Ga spaarzaam om met water. Als de situatie zo blijft, kan het zijn dat er een drinkwatertekort ontstaat bij hetzelfde verbruik.
  • Code oranje. Leidingwater mag niet meer gebruikt worden voor ‘niet-essentiële toepassingen’. Respecteer de afgekondigde gebruiksbeperkingen. Ga ook spaarzaam om met regenwater.
  • Code rood. Verminder uw waterverbruik drastisch. Absoluut verbod op verspilling van leidingwater. Respecteer de afgekondigde gebruiksbeperkingen. Bijkomende gebruiksbeperkingen zijn mogelijk. Ga ook spaarzaam om met regenwater.

 


Voor water-link is de code geel.

De productiecapaciteit van water-link draait op volle toeren, om aan de verhoogde watervraag te voldoen. Water-link heeft geen tekorten en voorziet ook geen leveringsproblemen.