Droogte: code groen voor water-link

Het warme weer van de afgelopen dagen zorgt voor heerlijk zomerse taferelen. Maar de keerzijde van de medaille is droogte.

Door de droogte piekt het waterverbruik in Vlaanderen. Gemiddeld wordt er nu ongeveer 40 % meer leidingwater verbruikt dan normaal, in sommige regio’s loopt dit op tot 50 % meerverbruik.

Wat kan je doen?

AquaFlanders, de koepelorganisatie van Vlaamse waterbedrijven roept iedereen op verstandig om te gaan met water, zowel met leidingwater als met regenwater.

Enkele tips:

laat het besproeien van de tuin achterwege, wassen geen auto’s, vul geen zwembaden, beperk je douchetijd, enz…
eer tips inzake het verstandig omgaan met water vindt je hier.

Wat met de bevoorrading in ons leveringsgebied?

Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) staat een overzichtskaart met de status van de bevoorradingsgebieden (voor leidingwater) in Vlaanderen.

Dreigt er een tekort of is er een tekort in mijn regio?

De ernst van de situatie wordt duidelijk gemaakt met een kleurcode. Kleurcode

  • Code groen. Geen problemen.
  • Code geel. Ga spaarzaam om met water. Als de situatie zo blijft, kan het zijn dat er een drinkwatertekort ontstaat bij hetzelfde verbruik.
  • Code oranje. Leidingwater mag niet meer gebruikt worden voor ‘niet-essentiële toepassingen’. Respecteer de afgekondige gebruiksbeperkingen. Ga ook spaarzaam om met regenwater.
  • Code rood. Verminder uw waterverbruik drastisch. Absoluut verbod op verspilling van leidingwater. Respecteer de afgekondige gebruiksbeperkingen. Bijkomende gebruiksbeperkingen zijn mogelijk. Ga ook spaarzaam om met regenwater.
Voor water-link nog steeds code groen.

De productiecapaciteit van water-link draait op volle toeren, om aan de verhoogde watervraag te voldoen. Water-link heeft geen tekorten en voorziet ook geen leveringsproblemen.