‘Suivo zorgde voor een nieuw bewustzijn. En door bewuster na te denken over het gebruik van assets, verlengen we de leeftijd ervan, knippen we in de kosten en werken we als organisatie een pak duurzamer en veiliger.'
Één applicatie. Meer hebben we niet nodig om al onze assets te beheren. Dankzij het Suivo-project zijn we er als eerste in geslaagd om al onze voertuigen, gereedschappen en machines op een slimme manier te verbinden met één platform. Zo verzamelen we waardevolle inzichten in ons assetgebruik. Data waarmee we een pak beter voor ons materiaal kunnen zorgen.
Martine Similon, Project Engineer Operations bij water-link, staat in voor alles wat te maken heeft met nieuwe technologie. En met alles, bedoelen we echt alles: van materiaal- en goederenbeheer tot Internet of Things (IoT, toestellen verbinden met elkaar via internet).
Met 30 jaar ervaring bij water-link beschikt ze over een helikopterblik. En dat komt van pas: ‘Ik bewandelde haast alle afdelingen binnen Operations en voel mij dus echt thuis op de werkvloer.
’ ‘Ik heb contact met de verschillende teams en begrijp onduidelijkheden en verbeterpunten. Handig, als je mee aan het roer staat van vernieuwingen.
Water produceren en innoveren, hoe werk dat?
‘Bij water-link staan we open voor vernieuwing. Om bij te blijven, maar vooral om te blijven optimaliseren. Worden we geconfronteerd met een nieuwe tool, overwegen we of het de investering waard is. Zelfs als de tool nog in zijn kinderschoenen staat.
Een voorbeeld: in de jaren ‘90 werd water-link early adopter (gebruik van een product of dienst voor anderen dat toen) van een nieuw geografisch informatiesysteem. Sindsdien hebben we de structuur ervan niet meer moeten aanpassen. Zelfs niet voor de digitale watermeter. Het is net doordat onze structuur al goed zat, dat we de digitale watermeter als één van de eersten in Vlaanderen volledig konden implementeren.
Als early adopter krijg je vaak te maken met kinderziekten, maar dat geeft je net de kans om het systeem mee vorm te geven. Eens de startfase voorbij is, kom je er vaak uit als pionier. Dat zien we nu ook met het Suivo-project: water-link is de eerste die al haar assets – voertuigen, gereedschappen én machines – met één applicatie kan beheren.’

Hoe helpt Suivo?
‘Wij beschikken over meer dan 7.000 assets. Tot voor kort beheerden we die via verschillende bestanden. Het was dus niet eenvoudig om na te gaan of we alles optimaal benutten. We hadden behoefte aan één applicatie om al onze assets te inventariseren en beheren. Zo kwamen we terecht bij Suivo.
Een aantal van onze assets kregen een energiezuinige tag. Door middel van intelligente positiebepaling verzamelden we heel wat gegevens. Die data werden automatisch naar het Suivo IoT Clouds Platform gestuurd. Alle data van alle verschillende assets kwamen terecht in hetzelfde systeem, waardoor we vanuit één applicatie konden rapporteren en ingrijpen waar nodig.’
Hoe zorgt het Suivo-project ervoor dat water-link efficiënter en duurzamer werkt?
‘Dankzij data. Via het Suivo-project hebben we inzicht verworven in het gebruik van onze assets. Inzichten die we gebruiken om onze beslissingen met oog op duurzaamheid en efficiëntie te ondersteunen.
Het is belangrijk dat onze medewerkers voldoende, kwaliteitsvol materiaal ter beschikking hebben. Maar te veel is ook niet goed, dat is duur in onderhoud en in geen geval duurzaam.
Daarom lieten we onze teamleiders en medewerkers een lijst maken van de assets die volgens hen nodig zijn. Die lijsten vergeleken we met onze data. Zo stelden we per dienst een standaardlijst op, als leidraad en motivatie voor toekomstige aankopen. On doel is de bestellingen met 30% te laten dalen.
Dat vraagt ook om een andere manier van denken en werken
‘Inderdaad. Vroeger had elk team een wagen, en reden onze medewerkers zomaar van punt A naar punt B. Wie daarover nadenkt, weet dat het anders kan. Maar in de dagelijkse werking gaat dat besef snel verloren.
Het Suivo-project liet ons daarbij stil staan. De data ondersteunden ons buikgevoel. Niet elk team heeft een eigen wagen nodig. Daarom werken we nu met deelauto’s en voorzien we alternatieven zoals elektrische fietsen.
Het project zorgde voor bewustzijn. En door bewuster na te denken over het gebruik van assets, verlengen we de leeftijd ervan, knippen we in de kosten en werken we als organisatie een pak duurzamer.
Dat betekent ook op het vlak van veiligheid een grote stap vooruit. Medewerkers hoeven onze assets slechts te scannen om te zien of de keuring en het onderhoud in orde zijn. En toezien op onderhoud, dat zorgt ervoor dat onze tools langer meegaan. Duurzaamheid en kostenoptimalisering gaan verrassend vaak hand in hand.’