Aquadvanced WN picture 1: ©SUEZ Smart Solutions / Sandra Lavergne
In het kader van de droogteproblematiek werd recent het programma “blue Deal” bekendgemaakt. Minister Zuhal Demir maakte van lekdetectie een speerpunt. Innovatieve lekdetectie-technieken zijn nodig om deze doelstelling te behalen.
De wereldwijde standaard om lekverliezen beter te detecteren en te beheren is het DMA-systeem. DMA’s (District Metered Areas) verdelen het netwerk in verschillende kleinere zones. In elke DMA wordt de in- en uitstroom van het water permanent gemonitord. Zo kan het verbruik per zone opgevolgd worden. Wanneer het verbruik abnormaal stijgt, dan is dit een aanwijzing voor een lekverlies. Dankzij de gegevens uit de digitale meter, is Water-link het eerste waterbedrijf in Vlaanderen dat gedetailleerde waterbalansen op dagbasis kan opstellen. Dat doen we met de monitoringsoftware AQUADVANCED®.
AQUADVANCED® is een SAAS-oplossing, ontwikkeld door Suez Smart Solutions, een waterbedrijf voor waterbedrijven. Als één van de waterbedrijven van de groep Suez een goede innovatie uitwerkt, kan dit geïntegreerd worden in de tool. Op deze manier surfen we mee op de kennis van een internationale groep en kan water-link focussen op de implementatie.

“AQUADVANCED® software geeft een visualisatie van de belangrijkste onderdelen van ons netwerk en meet de netwerkprestaties dankzij de geavanceerde data analyse en de kritieke prestatie indicatoren. AQUADVANCED® is in staat om data van al onze verschillende software platforms (SAP, Historian, GIS, … ) te integreren en deze informatie te tonen op een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface” aldus Gert Verschooten, manager exploitatie.
11 DMA-zones tegen eind 2021
In 2018 hebben we als proeftuin een eerste DMA-zone ingericht in Ekeren. Daarna volgden Deurne-Zuid (2019) en Berendrecht (2020). De zones Hoboken-Wilrijk en Mortsel worden dit jaar gefinaliseerd. Tegen eind 2021 zullen er 11 DMA-zones zijn.
De software werd grondig getest en verfijnd. We leerden gaandeweg om limieten in te stellen, alarmen te interpreteren, analyseren en verwerken. Daarna volgde de stap om de data in te zetten voor online lekopsporing.
De win voor water-link
Dankzij de gebruiksvriendelijke opsporing van afwijkingen kunnen we meer gerichte acties ondernemen. Lekkages zullen makkelijker worden opgespoord, sneller worden hersteld en minder water gaat verloren.
Ook wordt het eenvoudig om kwaliteitsklachten te bundelen en te visualiseren op kaart. Zo kunnen we een nauwkeurige analyse doen bij kwaliteitsproblemen.
Gert Verschooten: “Real time data maakt het mogelijk om de prestatie van ons distributienetwerk beter te evalueren en bij te sturen indien nodig. Dit zal ons helpen om aan de verwachtingen van de Vlaamse WaterRegulator te voldoen op gebied van lekdetectie.”