Verontreiniging Albertkanaal - update

 

Het gezonken schip is op 27 november gelicht. Hierdoor is de bron van de ammonium verontreiniging verwijderd.

Nu is het wachten tot het Albertkanaal en het Netekanaal voldoende worden doorgespoeld om de laatste restanten van ammonium te verwijderen. Dan kunnen onze waterinnamepunten te Broechem en Lier terug worden geopend. We verwachten dat deze operatie, uitgevoerd door de kanaalbeheerder - de Vlaamse Waterweg - nog enkele dagen in beslag zal nemen.

Ondertussen gebeurt de drinkwaterproductie in het productiecentrum Noord (Oelegem) verder vanuit de interne ruwwaterreserves.

In het productiecentrum Zuid (Duffel-Rumst) verloopt de drinkwaterproductie eveneens voor één van de 2 zuiveringslijnen vanuit de interne ruwwaterreserves. In de tweede zuiveringslijn Notmeir is een tijdelijke extra behandeling met chlorering opgestart om het ammonium houdend bekkenwater te kunnen behandelen. We verwachten dat dit vanaf vrijdag of maandag as. zal gebeuren.

Er is momenteel geen impact op de drinkbaarheid van het water. Wel kunnen er zich, vanaf vrijdag of maandag, geur- of smaakwijzigingen voordoen in het water-link leveringsgebied.

Water-link vertrouwt er op dat deze verontreiniging in het Albertkanaal en het Netekanaal zo snel mogelijk wordt verwijderd. We volgen de situatie op de voet en wij informeren verder bij nieuwe ontwikkelingen.