Skip to content

water-link en TotalEnergies Antwerpen zetten resoluut in op circulair proceswater

TotalEnergies heeft met water-link een langetermijnovereenkomst gesloten voor de levering van duurzaam proceswater voor zijn industriële sites in Antwerpen.

Deze overeenkomst is een voortzetting van een jarenlang en succesvol partnerschap. Het water zal afkomstig zijn van het Waterkrachtproject, dat volgens de planning tegen 2025 operationeel zal zijn. Waterkracht, een initiatief van water-link dat kadert in het veiligstellen van de leveringszekerheid, is een samenwerking met Aquafin, Ekopak, en PMV. Deze partijen slaan de handen in elkaar om het gezuiverde afvalwater van Antwerpse huishoudens te hergebruiken als proceswater voor bedrijven in de haven van Antwerpen.

TotalEnergies bespaart jaarlijks 9 miljard liter drinkwater, of het verbruik van 280.000 inwoners. Het contract met TotalEnergies is een belangrijke mijlpaal in het Waterkracht project. In een eerste fase beoogt dit project om jaarlijks zo’n 20 miljard liter circulair proceswater te produceren en te leveren in de haven van Antwerpen. De overeenkomst tussen TotalEnergies en water-link maakt van TotalEnergies de grootste klant van het circulair proceswater.

Jaarlijks zal er 9 miljard liter, het equivalent van het watergebruik van 280.000 inwoners, circulair proceswater worden afgenomen. TotalEnergies en water-link nemen zo beide het voortouw in het hergebruik van afvalwater in de industrie.

"Dit project maakt deel uit van ons duurzaamheidsplan, waarin de vermindering van het gebruik van zoet water in waterarme gebieden een belangrijke doelstelling is. Met dit nieuwe langetermijncontract met water-link zal TotalEnergies in Antwerpen duurzaam proceswater gebruiken en zijn zoetwaterverbruik met 90% verminderen.  Wij zullen zo significant bijdragen aan het blue deal project van de Vlaamse overheid om de droogte en waterschaarste aan te pakken", aldus Jacques Beuckelaers, CEO van TotalEnergies Antwerpen.

“Vandaag levert water-link ruim 50 miljard liter proceswater aan de Antwerpse industrie, geproduceerd op basis van water uit het Albertkanaal. Door gebruik te maken van een alternatieve, circulaire waterbron, kunnen we de druk op onze zoetwaterbron verminderen en verhogen we de leveringszekerheid voor al onze klanten, van huishoudens tot bedrijven. We zijn dan ook verheugd dat TotalEnergies zijn vertrouwen in water-link bevestigt en resoluut mee de kaart trekt van circulair proceswater’, zegt Franky Cosaert, CEO van water-link.