Skip to content

Water-link slorpt dochterbedrijven Induss en rio-link op

Persbericht Belga 26 oktober 2017

Vanaf nieuwjaar zullen rioolnetbeheerder rio-link en industrieel waterleverancier Induss opgaan in het moederbedrijf water-link. Zo wordt vernomen bij voorzitter André Gantman. Voor de klanten verandert er niets, klinkt het.

Rio-Link is de rioolbeheerder voor de stad Antwerpen en een tiental gemeenten in de buurt. Induss levert (proces)water en waterbeheerdiensten aan industriële bedrijven. Beide vennootschappen, opgericht in juni 2010, gaan vanaf 1 januari 2018 officieel op in Water-link, dat water produceert en verdeelt voor Antwerpen en zeven naburige gemeenten. De drie maatschappijen zetelen nu allemaal al in hetzelfde gebouw op de Mechelsesteenweg in de Scheldestad.

De beslissing heeft volgens voorzitter André Gantman niets te maken met de heisa over mandaten bij intercommunales, maar wel met het streven naar geïntegreerde waterdienstverlening. "Al in september 2016 is de opdracht gegeven om het voorbereidende werk te doen. De raden van bestuur van Rio-Link en Induss hebben er in maart of april van dit jaar formeel over beslist", zegt Gantman.

Hij wijst ook op een nieuw managementteam, dat bepaalde dat er niet meer met de aparte bedrijven kon worden gewerkt. "De twee nv's stonden haaks op het principe van een geïntegreerd waterbedrijf", klinkt het. "Er waren drie rekeningen, die begrotingen, drie raden van bestuur. Dat is veel gemakkelijker in één bedrijf." De geïntegreerde dienstverlening past volgens Gantman bij de toekomstprojecten van Water-link, zoals slimme meters, sensoren in de ondergrondse (regen)waterafvoer, of ook waterrecyclageprojecten.

Volgens de voorzitter zal de inkanteling een besparing zijn op vlak van overheadkosten. "Een aantal leden zat in de verschillende raden van bestuur. Dat betekent dus minder mandaten voor die personen", aldus Gantman. Voor de verschillende klanten zou er volgens de voorzitter niets veranderen.