In gesprekken met bedrijven die water van ons afnemen, of overwegen met ons in zee te gaan, krijgen we vaak de vraag: hoe duurzaam werken jullie eigenlijk?
Franky Cosaert, CEO van water-link, antwoordt.
Een heel terechte vraag. Klimaatverandering laat zich nu al voelen. Denk maar aan lange, droge zomers, en daarop periodes van hevige regenval, zoals we die pas nog meemaakten.
Met de Maas als waterbron, staan we met water-link vandaag in voor 40% van de drinkwatervoorziening in Vlaanderen. Een verantwoordelijkheid om u tegen te zeggen.
Ons antwoord luidt altijd: je kunt niet zeker van water zijn zonder duurzaam te werken.
Het jaar 2050 Feit: hoe verder we gaan in de tijd, hoe groter de kans op tekorten in de zomer. Dat blijkt uit onderzoek van de KUL. Daarom leveren we nu extra inspanningen. En hoewel we met onze spaarbekkens al stevig op reserve inzetten, is de bouw van een nieuwe installatie in Oelegem nodig: daar komt een moderne brakwaterinstallatie. Tegen het najaar 2023 zou die ons van 50.000 m3 water per dag moeten voorzien. In de toekomst kunnen we deze installatie verder opschalen, en zo blijven we ook in perioden van droogte zeker van water. |
![]() |
Hybride
We zetten in op tal van andere duurzame initiatieven zoals circulair gebruik en lekdetectie met satellieten. De introductie van ontzilting is voor ons dus niet heiligmakend. We zetten niet in op één technologie.
Bij water-link zetten we in op hybride productie, en kiezen we de toepassing die in de context het beste resultaat oplevert.
Er zijn tal van afwegingen te maken:
- lokale watersituatie
- de benodigde kwaliteit
- energieverbruik
- uitstoot
- afvalstoffen bij productie
Net dat is duurzaam én zeker water leveren voor ons: de bigger picture blijven zien, voordelen tegen nadelen afwegen, opties hebben en de beste keuze kunnen maken.
Nu, en straks.