Skip to content

Water-link en Pidpa werken duurzaam samen

Pidpa en water-link gaan vanaf mei 2018 een verregaande samenwerking aan.

De duurzame samenwerking over 50 jaar heeft 2 luiken.

 1. In de eerste plaats zullen Pidpa en water-link gezamenlijke investeringen uitvoeren in de transportinfrastructuur die de leveringszekerheid voor beide bedrijven optimaliseert. Zo geven Pidpa en water-link invulling aan de stimulans die Vlaanderen geeft om in te zetten op leveringszekerheid en om de bestaande infrastructuur beter te benutten.

  Er komt een nieuwe drinkwaterleiding DN 900 tussen de Noorder- en Zuiderproductie van water-link. De Collector langs het Albertkanaal wordt hiervoor omgebouwd tot Nederviersel. Vervolgens wordt een nieuwe leiding DN900 aangelegd naar de Zuiderproductie in Rumst. Zo kan water-link tot 100.000 m3 per dag vanuit haar Noorderproductie aan de Zuiderproductie leveren. Via Nederviersel kan water-link in noodsituaties ook tot 66.000 m3 drinkwater per dag afnemen van Pidpa. Dit is een enorme verbetering van de leveringszekerheid.

  Water-link verhoogt ook de waterleveringen vanuit de Noorderproductie aan Pidpa ten behoeve van Pidpa in Wommelgem, Wijnegem en Schoten. De drinkwaterleiding DN900 verhoogt de leveringszekerheid van Pidpa in de regio Lier – Mechelen – Boom. De pompkosten zullen dalen en in de toekomst moet de bestaande Pidpa toevoerleiding niet meer worden vernieuwd.

  Beide bedrijven investeren samen € 42 miljoen.

  Tenslotte kan water-link de extra waterleveringen aan De Watergroep in Zemst realiseren via de watertoren in Mechelen-Zuid van Pidpa. Alles zou klaar moeten zijn einde 2020.
   
 2. In de tweede plaats wordt de overname door Pidpa van water-link-activiteiten in de gemeenten Kontich, Boechout en Kapellen mogelijk gemaakt. Bij overname van de drinkwateractiviteit van water-link, betaalt Pidpa een overnameprijs voor de leidinginfrastructuur. Pidpa zal dan ook een bijkomende hoeveelheid drinkwater bij water-link aankopen.

De samenwerking benadrukt de complementariteit van beide bedrijven.