Skip to content

Water besparen

Water is een natuurproduct waar we zuinig mee om moeten gaan. Daarnaast is spaarzaam omgaan met water goed voor de portemonnee. Daarom wil water-link haar klanten bewuster maken van hun waterverbruik.

Wil je meer water besparen? Houd rekening met deze besparingstips en laat jouw waterverbruik dalen!

 

Wist je dat...

... kraantjeswater tot 200 keer goedkoper is dan flessenwater?

Bijvoorbeeld: jouw gezin drinkt elke dag 1 liter flessenwater. Dan kost je dat zo’n 50 cent per dag of maar liefst 182,5 euro per jaar! Terwijl je voor dezelfde hoeveelheid kraantjeswater maar 0,0039 cent per dag of 1,5 euro per jaar betaalt. Een besparing van 181 euro per jaar dus. Meer weten? Verken onze brochure over kraanwater.

Kijk zeker ook op kraanwater.be voor meer info en tips. 

... je water bespaart door te douchen in plaats van een bad

Neem een douche in plaats van een bad. Een douche verbruikt 30 liter. Een bad verbruikt 120 liter. Jaarlijks kan je hier tot maar liefst 203€ mee besparen. 

... water kan besparen door je douchebeurten te verkorten

Gemiddeld staat een Belg dagelijks 7,5 minuten onder de douche. Zouden we daar met z'n allen 6,5 minuten van maken, dan zou dat een enorme besparing opleveren: 27 miljard liter drinkwater op jaarbasis!

...je met de juiste douchekop jaarlijks tot 87€ kan besparen

Installeer een waterbesparende douchekop. Een normale douchekop verbruikt 60 liter, een spaardouchekop 30 liter.

... je door een toilet met spaarknop jaarlijks tot 30€ water kan besparen

Installeer een toilet met spaarknop. De spaarknop bespaart de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop. Een traditioneel toilet verbruikt 10 liter, een toilet met spaarknop 6 liter

... je jaarlijks 11€ kan besparen door de kraan dicht te zetten tijdens het tandenpoetsen en scheren

Gebruik een beker als je je tanden poetst. Als je de kraan gewoon laat lopen verbruik je 10 liter water per poetsbeurt. Een beker, 2 maal vullen, is slechts 0,5 liter. Je kan je kraan ook uitrusten met een sensor.

... je met weinig water je auto proper krijgt

De zuinigste manier om zelf jouw auto te wassen, is met een emmer en spons. Aan vier emmers van tien liter heb je meestal genoeg. Was je de auto met de tuinslang, dan ben je al snel zo'n 150 liter kwijt.

... met bruismondstukken op kranen het waterverbruik kan doen dalen

Een normale kraan verbruikt al snel 10 à 12 liter per minuut. Terwijl 6 à 8 liter per minuut voldoende is. Een bruismondstuk brengt lucht in de waterstraal. Zo daalt het waterverbruik, terwijl de druk behouden blijft. Het kan eenvoudig op bestaande kranen worden gemonteerd.

...je water kan besparen bij het (af)wassen

Het is verstandig om alleen met een volle wasmachine te wassen, een halfvolle trommel kost 70 à 120 liter per wasbeurt! Voorwassen is vaak ook niet nodig. Een goede machine helpt je bovendien een eind op weg; de oudere apparaten gebruiken soms wel twee keer zo veel water als de nieuwe!
Ook bij het afwassen kan je meer water besparen door 1 grote afwasbeurt te houden in plaats van verschillende kleine afwasbeurten per dag.

... je beter je tuin kan sproeien na zonsondergang

Wil je bij langdurige droogte jouw tuin sproeien, ga er dan van uit dat één keer per week - gedurende een kwartier tot een half uur - voldoende is. Hoe lang precies, is afhankelijk van de bodemsoort, de beplanting en de grootte van jouw tuin. Het gras hoeft niet altijd besproeid te worden; geel gras herstelt vanzelf. Als je sproeit na zonsondergang, verdampt er minder water en hebben jouw planten er meer aan.

... regenwater zeer geschikt is voor de planten

Jouw planten, zowel binnenshuis als in de tuin, kan je regenwater geven. Bij een tuincentrum kan je een ton kopen, waarin je het water uit de regenpijp van jouw dakgoot kan verzamelen. Heb je geen regenton, dan kan je natuurlijk ook water opvangen in emmers. Je kan ook gerust restwater gebruiken voor je planten, bijvoorbeeld het spoelwater van groenten of het water dat uit je kraan komt vooraleer het warm wordt.

... je bij de plaatsing warmwatertoestellen

Zorg ervoor dat een warmwatertoestel zo kort mogelijk bij de meest gebruikte warmwaterkraan geplaatst wordt. Installeer desnoods een klein warmwatertoestel bij een ver afgelegen kraan. Je bespaart hierdoor energie en drinkwater. Je kan ook je leidingen isoleren.