“Water-link spoelt de leidingen om de gezondheid van de burgers te waarborgen. Samen met de Groendienst van Stad Antwerpen hebben we onderzocht of we spoelwater efficiënt kunnen hergebruiken. In theorie kan het – net als regenwater – gebruikt worden om planten water te geven of om te poetsen. Maar daarvoor moeten we het water eerst opslaan en meermaals transporteren. Die ecologische kost ligt een pak hoger dan wanneer we het spoelwater naar de riool laten afvloeien.”
Bij werkzaamheden aan onze leidingen worden die na afloop grondig gespoeld. Dat doen we standaard. Alleen zo kunnen we de levering van betrouwbaar en kwaliteitsvol drinkwater blijven garanderen.
- Wanneer spoelt water-link de leidingen in mijn straat?
- Hoe doet ze dat zo duurzaam mogelijk?
- En welke impact heeft dat op mij?
Spoelen houdt ons drinkwater(net) gezond
Goed functionerende leidingen zijn cruciaal. Om de drinkwaterkwaliteit te garanderen, maar ook om waterverlies te beperken. Daar werken we het hele jaar door aan.
Bij uitbreidings-, vernieuwings- en herstellingswerken breken we de leidingen open. Omdat er dan vuil in onze leidingen en ons drinkwater terecht kan komen, spoelen we de leidingen na afloop grondig.
Dat doen we ook bij onderhoudswerken. Zo spoelen we onze ‘eindeleidingen’ - leidingen die doodlopen – regelmatig kort. Op die manier spoelen we het stilstaand water aan het einde weg.
Zo beperken we spoelwaterverlies
Om de drinkwaterkwaliteit te garanderen, spoelen we onze leidingen steeds zo lang als nodig. Eerst kort en aan hoge snelheid. Nadien langer en aan minimale snelheid. Het is belangrijk dat het water zachtjes blijft stromen tot onze stalen zeggen dat het drinkwater in orde is.
“Samen met de Groendienst van Stad Antwerpen hebben we onderzocht of we spoelwater efficiënt kunnen hergebruiken. In theorie kan het – net als regenwater – gebruikt worden om planten water te geven of om te poetsen. Maar daarvoor moeten we het water eerst opslaan en meermaals transporteren. Die ecologische kost ligt een pak hoger dan wanneer we het spoelwater naar de riool laten afvloeien.”
Daarom ligt de focus vandaag op het verbeteren van onze processen.
- Slimme sensoren sturen het spoelwaterverbruik bij onderhoudswerken. Met behulp van slimme sensoren berekenen we de minimale spoeltijd. Op die manier verbruiken we een pak minder water, zonder in te boeten op de kwaliteit. Om zo efficiënt mogelijk te werken, volgen we de metingen nauw op en ‘loggen’ we ze.
- Voorkomen in plaats van genezen, dankzij interne opleidingen. Alle medewerkers en aannemers die werken aan ons waternet krijgen een opleiding waterhygiëne. Zo komt er tijdens onze werkzaamheden minder vuil in de leidingen, waardoor we minder lang moeten spoelen.
Sensoren die het spoelen beperken tot een minimum
Door onze spoelprocessen te verbeteren, beperken we niet alleen de impact op het milieu. Want minimaal spoelen betekent ook een minimale impact op onze inwoners en ondernemingen.
Geplande werkzaamheden communiceren we altijd ruim vooraf, en ze kunnen in real-time gevolgd worden via www.waterstoring.be. Dat geldt trouwens ook voor onverwachte storingen.
